עורך דין חדלות פירעון

חדלות פירעון מהי?

חדלות פירעון זה מצב שבו אין ביכולתם של אדם או תאגיד לעמוד בחובות עבר ובהתחייבויות עתידיות. אדם המבקש לפתוח הליך חדלות פירעון, נקרא בשפה המשפטית "היחיד" (החייב – בחוק הישן).

חדלות פירעון יכול להיות גם אדם פרטי וגם תאגיד וחדלות פרעון יכולה להיות גם כאשר ברור שלא ניתן לשלם התחייבויות עתידיות ולא רק חובות עבר אדם המבקש לפתוח הליך חדלות פירעון, הוא כזה מעוניין לפרוע את חובותיו כלפי הנושים.

 

במצב שמדובר בתאגיד שמבקש לפתוח הליכי חדלות פירעון בשל אי יכולת לשלם את חובותיו או התחייבויותיו העתידיות התאגיד יעבור פירוק וייסגר. המחוקק הסדיר את חלוקת הנכסים של החייב הן בחוק והן בתקנות חדלות פירעון.

 

המטרה העומדת מאחורי הליך חדלות פירעון, היא לשמור על הזכויות של שני הצדדים, ולגרום ליחיד לשלם את החובות שלו כלפי הנושים או לפחות חלק מהחובות. ישנם מקרים מסוימים בהם היחיד מקבל הפטר מלא. בדרך כלל יחיד בעל חוב מזונות, לא מקבל הפטר, אלא אם מדובר בנסיבות חריגות המצדיקות קבלת הפטר חלקי או מלא. אין מדובר בהליך משפטי פשוט, הליך זה מצריך ליווי מקצועי ואמין.

חשוב לציין כי חוק חדלות הפירעון החדש שנחקק ב- 2018 ונכנס לתוקף ביום 15.9.2019 והביא לשינויים מהותיים בהליך, תחילה בשם ההליך ושמות הצדדים ובעלי התפקידים בהליך.

 

החוק הישן

פשיטת רגל

פשיטת רגל

החייב

המנהל המיוחד

החוק החדש

חדלות פירעון

חדלות פירעון

היחיד

הנאמן

 

מהו הליך חדלות פירעון?

הליך חדלות פירעון (חדל"פ) או עפי שמה הקודם הליך פשיטת רגל (פש"ר) קורים כאשר חייב (כיום יחיד) או חברה אינם יכולים לשלם את חובותיהם הנוכחיים או שיש סבירות גבוהה שלא יעמדו בתשלום חובות עתידיים. מדובר בהליך משפטי שבו החייב נמצא בחובות ופונה לצורך קבלת סיוע מהממונה חדלות הפירעון כדי ליצור תוכנית של שיקום כלכלית והסדרי חוב.

 

במקרה שבו מדובר בחברה ולא יחיד, ההליך העומד בפני החברה הוא פירוק החברה על ידי מפרק. החייב רשאי להציע הסדר נושים או פשרה, אפילו לפני שיכריזו עליו כחדל פירעון. אישור הסדר נושים או פשרה הוא בסמכותו של בית המשפט. הממונה מנהל חקירה בעניין החייב דרך הנאמן לצורך הגשת חוות דעת משפטית, ולכן הנאמן מזמן את היחיד לחקירה. הליך חדלות פירעון נחשב לפתרון הכי נוח עבור הנושים, מאחר והם מקבלים את הכספים המגיעים להם בצורה יותר יעילה ומהירה.

 

בנוסף לכך, החייב מקבל הזדמנות שנייה כדי להתחיל מחדש. כלומר שני הצדדים, הן לחייב והן לנושים יש אינטרס בהליך חדלות פירעון. הליך פשיטת רגל (פש"ר) או הליך חדלות פירעון (חדל"פ) קורים כאשר חייב (כיום יחיד) או חברה אינם יכולים לשלם את חובותיהם הנוכחיים או שיש סבירות גבוהה שלא יעמדו בתשלום חובות עתידיים. מדובר בהליך משפטי שבו החייב נמצא בחובות ופונה לצורך קבלת סיוע מהממונה חדלות הפירעון.

 

בניגוד להליכי פשיטת הרגל המקובלים לפני 2018, הליך חדלות פירעון מוגבל בזמן ונמשך 4 שנים. המטרה של שנים אלו היא לבדוק האם החייב מנסה להחזיר את החוב ולשתף פעולה, או שמדובר באדם שמשתמש בחוק לטובתו. בתום 4 שנים אלו יקבל החייב הסדר חוב ויוכל להתחיל בשיקום הכלכלי.

 

איך נפתח הליך חדלות פירעון - פשיטת רגל?

הליך פשיטת רגל נפתח בהכרזת חייב כפושט רגל וקבלת צו לפתיחת הליכים. החייב או הנושה מגישים בקשה לממונה, שנקבעת לפי גובה החוב. הממונה בודק את רקע העניינים והמסמכים המובאים בפניו, מבקש הבהרות ומסמכים משלימים במידת הצורך ומחליט על פתיחת ההליך או דחייתו. לממונים יש 30 יום לבחון ולהחליט . בהתאם להחלטת הממונה ניתן צו לפתיחת ההליך, המגדיר את התשלומים החודשיים, חובת הדיווח על הכנסות והוצאות, והמגבלות המוטלות על בקשת החייב על פי חוק. כבר בשלב ההגשה, לעורך דין חדלות פירעון ברמת גן תפקיד חשוב בהגשת הבקשה והמסמכים הנדרשים בצורה המלאה והטובה ביותר על מנת שהממונה יאשר את בקשת החייב לפתיחת הליך.

 

כמה זמן נמשך ההליך חדלות פירעון?

לפי החוק ההליך נמשך 4 שנים. שנה ממועד קבל צו פתיחת הליכים מתקיים דיון בבית משפט שלום ובו מקבל החייב תוכנית פירעון ל- 3 שנים. בית משפט רשאי להאריך את תקופת תוכנית הפרעון בנסיבות שונות , למשל כאשר החייב אינו עומד בצו התשלומים או שמתגלה העדר תום לב שאינו מצדיק ביטול הליך אבל מאפשר הארכתו.

 

מה מטרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי כלפי יחיד?

חוק חדלות פירעון קובע 3 מטרות:

(1) להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב

(2) להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים

(3) לקדם את שילובו מחדש של חייב שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים. החוק מעוניין לאפשר לו להחזיר סכום גדול ככל האפשר מהחוב ולחזור להיות חלק מהכלכלה הישראלית בסופו של דבר.

 

למה חשוב ליווי משפטי של עורך דין חדלות פירעון?

מדובר בהליך מורכב מאוד, החל מהגשת הבקשה לצו פתיחת הליכים, עובר לדיווחים החודשיים, דיון וקביעת תוכנית פירעון. זהו הליך שקובע גורלות של משפחות שלמות מבוסס על חוק ארוך ומורכב ועל פסיקות מרובות בתחום ולכן מומלץ להיעזר ביעוץ משפטי לכל אורך ההליך מהגשת הבקשה ועד למתן הפטר על מנת להצליח לעמוד בדרישות ההליך ולהגיע להפטר המיוחל.

 

חשוב לבחור עורך דין מקצועי המתמחה בתחום חדלות פירעון ופשיטת רגל עם ניסיון רב בתחום. הדרך הטובה ביותר לבחור עורך דין חדלות פירעון ברמת גן הינה לבדוק את הדברים הבאים: התמחות בתחום חדלות פירעון / פשיטת רגל, זמינות, אם העו"ד מקומי וכמובן דרך המלצות.

 

עו"ד מנוסה חדלות פירעון ופשיטת רגל ברמת גן

אם אתם מעוניינים לעבור הליך של שיקום כלכלי והסדרי חוב, בליווי וסיוע משפטי ומקצועי תפנו למשרד אלקוני - עורך דין חדלות פירעון ברמת גן לתיאום פגישת ייעוץ ונשמח להעניק לכם את השירות האישי והטוב ביותר. אלקוני ושות' משרד עורכי דין ברמת גן מתמחה במתן ליווי משפטי בתחום חדלות פירעון ופשיטת רגל ומציע פתרונות משפטיים המותאמים נקודתית לצרכי הלקוח.

אלקוני ייצגה לקוחות פרטיים ותאגידים בהליכי חלות פירעון לאורך שנים.

 

עו"ד אלקוני תפקדה כבאת כוחו של עורך דין אברהם קורן, נאמן בפשיטות רגל מטעם הכונס הרשמי וצברה ניסיון וידע רב בטיפול בחייבים תוך היכרות עמוקה של צד הנושים המיוצג ע"י הנאמן וצד החייבים. לעו"ד איריס אלקוני ניסיון רב בתחום החדלות פירעון ופשיטת רגל והיא מקפידה על ליווי אישי ומקצועי עבור כל לקוח בהתאם לצרכי הלקוח ובהתאם לרצונו במטרה להשיג את התוצאות הכי טובות ומדויקות עבורו. עו"ד אלקוני ייצגה לקוחות פרטיים  ותאגידים בהליכי חדלות פירעון לאורך שנים רבות.

לתאום פגישת ייעוץ חינם עם עורך דין מומחה
לחדלות פירעון ברמת גן

אלקוני ושות', משרד עורכי דין ברמת גן, מתמחים בייצוג מקרקעין, חדלות פירעון, ייפוי כוח מתמשך, ופועלים במצוינות חסרת פשרות ומעניקים שירות וליווי משפטי ויחס אישי לכל לקוח.

 

שאלות ותשובות נפוצות על חדלות פירעון ופשיטות רגל

 

באופן כללי מדובר באותו הליך עם שינויים שהוכנסו כתוצאה מלימוד ההליך והפרקטיקה שהתגבשה במהלך השנים. פשיטת רגל נעשתה בעבר לפי חוק פקודת פשיטת רגל נוסח חדש, תש"ם - 1980 שהוחלפה ביום 15 לספטמבר 2019 בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח – 2018 שהוא החוק שתקף כיום בהליכי חדלות פירעון של יחידים וחברות. יחד עם זאת המונח פשיטת רגל נשאר שגור בפי אנשים. באופן כללי מדובר באותו הליך עם שינויים שהוכנסו כתוצאה מלימוד ההליך והפרקטיקה שהתגבשה במהלך השנים.

פשיטת רגל נעשתה בעבר לפי חוק פקודת פשיטת רגל נוסח חדש, תש"ם - 1980 שהוחלפה ביום 15 לספטמבר 2019 בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח – 2018 שהוא החוק שתקף כיום בהליכי חדלות פירעון של יחידים וחברות. יחד עם זאת המונח פשיטת רגל נשאר שגור בפי אנשים.

הליך פשיטת רגל או בשמו הנוכחי הליך חדלות פירעון יכול להיעשות ביוזמת החייב עצמו או ביוזמת נושה של החייב. החוק מאפשר גם ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בהליכי חדלות פירעון.

יחיד יכול יחיד יכול להגיש בקשה לחדלות פירעון כאשר הוא סבור אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם או שהתחייבויותיו עולות על שווי נכסיו. מתי יכול נושה לפתוח בהליך חדלות פירעון נגד חייב? החוק מאפשר לנושה להגיש בקשה כנגד מי שחייב לו כספים כאשר לדעתו היחיד פועל במטרה להונות את הנושים שלו במקום לשלם להם, כאשר יש חשש שהיחיד מנסה להבריח נכסים על מנת לא שלם את חובותיו וכאשר היחיד אינו פורע את חובותיו מזה 6 חודשים ויותר

יחיד יכול יחיד יכול להגיש בקשה לחדלות פירעון כאשר הוא סבור אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם או שהתחייבויותיו עולות על שווי נכסיו. מתי יכול נושה לפתוח בהליך חדלות פירעון נגד חייב? החוק מאפשר לנושה להגיש בקשה כנגד מי שחייב לו כספים כאשר לדעתו היחיד פועל במטרה להונות את הנושים שלו במקום לשלם להם, כאשר יש חשש שהיחיד מנסה להבריח נכסים על מנת לא שלם את חובותיו וכאשר היחיד אינו פורע את חובותיו מזה 6 חודשים ויותר.

צו פתיחת הליכים הוא מסמך המודיע שהיחיד (החייב) נמצא בהליך פשיטת רגל / חדלות פירעון . הצו מגדיר 4 מטלות עיקריות של החייב לעשות בתקופת היותו בהליך: א. לשלם את צו התשלומים החודשי כפי שמופיע בצו פתיחת הליכים ב. להגיש דוחות דו חודשיים של הוצאות והכנסות התא המשפחתי כולל בן/בת זוג וילדים בגירים המתגוררים עימו. ג. להתנהל בתום לב בהליך ולא ליצור חובות חדשים ד. לשתף פעולה עם הנאמן שמונה בתיק מטעם הכונס הרשמי. צו פתיחת הליכים הוא מסמך המודיע שהיחיד (החייב) נמצא בהליך פשיטת רגל / חדלות פירעון.

 

הצו מגדיר 4 מטלות עיקריות של החייב לעשות בתקופת היותו בהליך: א. לשלם את צו התשלומים החודשי כפי שמופיע בצו פתיחת הליכים ב. להגיש דוחות דו חודשיים של הוצאות והכנסות התא המשפחתי כולל בן/בת זוג וילדים בגירים המתגוררים עימו. ג. להתנהל בתום לב בהליך ולא ליצור חובות חדשים ד. לשתף פעולה עם הנאמן שמונה בתיק מטעם הכונס הרשמי.

צו פתיחת הליכים יכול להינתן על ידי רשם ההוצאה לפועל או על ידי הכונס הרשמי במשרד המשפטים או בשמו " הממונה על הליכי חדלות פירעון"

חייב שחובותיו גבוהים מ - 150,000 ש"ח יגיש בקשה לצו פתיחת הליכים לממונה על חדלות פירעון ( בשמו הקודם הכונס הרשמי ). חייב שחובותיו הינם מתחת ל- 150,000 ש"ח יגיש בקשה לצו פתיחת הליכים בהוצאה לפועל.

בקשה לצו פתיחת הליכים יגיש החייב לגורם המוסמך ( ממונה על חדלות פירעון או הלשכה להוצאה לפועל ) והיא תכיל פרטים לעניין נכסיו, הכנסותיו, הוצאותיו, חובותיו והתחייבויותיו, לרבות פרטי חשבונות הבנק שלו, ערובות שנתן, ופרטי זהותם של נושיו, פרטי זהות של מי שיש לו חוב כלפי היחיד, להליכי משפטיים והליכי גבייה שהוא מנהל או המתנהלים נגדו, מקצועו והשכלתו, פרטים הידועים לו לעניין נכסיהם של בן זוגו, ילדיו הקטינים וכן ילדיו הבגירים שפרנסתם עליו, הכנסותיהם, הוצאותיהם, חובותיהם והתחייבויותיהם, לרבות פרטי חשבונות הבנק של בן זוגו. כתב ויתור על סודיות והסכמה למסירת מידע. חייב שחובותיו גבוהים מ - 150,000 ש"ח יגיש בקשה לצו פתיחת הליכים לממונה על חדלות פירעון ( בשמו הקודם הכונס הרשמי ).

 

חייב שחובותיו הינם מתחת ל- 150,000 ש"ח יגיש בקשה לצו פתיחת הליכים בהוצאה לפועל. איך מקבלים צו לפתיחת הליכים? בקשה לצו פתיחת הליכים יגיש החייב לגורם המוסמך ( ממונה על חדלות פירעון או הלשכה להוצאה לפועל ) והיא תכיל פרטים לעניין נכסיו, הכנסותיו, הוצאותיו, חובותיו והתחייבויותיו, לרבות פרטי חשבונות הבנק שלו, ערובות שנתן, ופרטי זהותם של נושיו, פרטי זהות של מי שיש לו חוב כלפי היחיד, להליך משפטיים והליכי גבייה שהוא מנהל או המתנהלים נגדו, מקצועו והשכלתו, פרטים הידועים לו לעניין נכסיהם של בן זוגו, ילדיו הקטינים וכן ילדיו הבגירים שפרנסתם עליו, הכנסותיהם, הוצאותיהם, חובותיהם והתחייבויותיהם, לרבות פרטי חשבונות הבנק של בן זוגו. כתב ויתור על סודיות והסכמה למסירת מידע.

חייב בהליך חדלות פירעון מוגבל בהחזקת דרכון וחל עליו צו עיכוב יציאה מישראל במשך כל ההליך . בנוסף חלה על חייב בהליך הגבלה בשימוש בצ'קים ובכרטיסי אשראי למעט כרטיס בנק או כרטיס חיוב מיידי שניתן למשוך באמצעותם כסף או לבצע בהם עסקאות רק כנגד יתרת זכות

הפרקטיקה שהתגבשה במהלך השנים היא שיציאה מחוץ לישראל ניתנה רק במקרים דחופים ( טיפול בקרוב משפחה , או לטיפול רפואי של החייב וכיוב' ) או כאשר יציאה לחו"ל תביא לשיפור הכספים שיקבלו הנושים בסוף ההליך. חייב שמקבל אישור יציאה לחו"ל צריך להביא ערבים לחובותיו במקומו שיציאתם מהארץ תעוכב עד לשובו של החייב.

הנאמן זה עורך דין שמונה ע"י הממונה על חדלות פרעון ותפקידו לגבש את התשתית העובדתית הנדרשת למתן צו לשיקום כלכלי ליחיד, לנהל את נכסי קופת הנשייה ולפעול ליישומו של הצו לשיקום כלכלי, תוך שמירה על כבודו של היחיד והגנה על עניינם של הנושים. לנאמן סמכויות נרחבות ביניהן חקירת החייב ותפקידו לגבש תוכנית פירעון לחייב שתבטא את יכולה ההשתכרות שלו ותמקסם את התשלום שלו לנושים לפי יכולותיו ומצבו. הנאמן גם יבדוק אם החייב עומד בדרישות ההליך ורשאי להגיש בקשות שונות בהליך ולבסוף גם את המלצתו לצו לשיקום כלכלי שלי החייב.

תביעות חוב הם רשימת החובות שהגישו הנושים כלפי החייב בהליך חדלות פירעון. לרוב תביעות החוב מבוססות על התיקים שפתחו הנושים כלפי החייבים לפני קבלת צו פתיחת הליכים. תפקידו של הנאמן לבדוק את תביעות החוב, אם אכן מדובר בחובות אמיתיים, לקבוע את החוב האמיתי , לרוב בניכוי ריביות נשך, ועל בסיס בדיקתו לגבש את החוב הכולל של החייב לנושים.

התיקים בהוצאה לפועל מעוכבים. אם החייב יסיים את ההליך ויקבל הפטר, התיקים בהוצאה לפועל יסגרו בסיום ההליך. אם החייב לא יסיים את ההליך , וההליך יבוטל, יבוטל עיכוב ההליכים בתיקי ההוצאה לפועל והליכי הוצאה לפועל יחודשו

צו לשיקום כלכלי הינה תוכנית תשלומים (תוכנית פירעון ) שנקבעת ע"י בית משפט לפי המלצת הנאמן ובהסכמת הממונה של תשלום חודשי שעל החייב לשלם במשך 36 חודשים . עם סיום תקופת התשלומים יוכל החייב לקבל הפטר מחובותיו.

תוכנית הפירעון מבוססת על יכולת השתכרותו של החייב ודמי המחיה הדרושים למחייתו לפי אמות מידה שנקבעו ע"י המחוקק. דמי המחיה הדרושים לחייב ומשפחתו יישארו בידיו והיתרה בין השתכרותו לבין דמי המחיה תועבר לטובת תשלום לנושים. ההפרש ביו יכולת ההשתכרות לדמי המחיה יהיה התשלום החודשי.

הממונה על הליכי חדלות פירעון באמצעות הנאמן דורש שחייב ימצה את כושר השתכרותו לפי גילו , מצבו הבריאותי וכיוב'. אי מיצוי כושר השתכרות יחשב להתנהלות שאינה בתום לב ועשויה להביא לביטול הליך חדלות הפירעון. תוכנית הפירעון שתקבע לחייב לאחר שנה, הכלולה בצו לשיקום כלכלי , מבוססת על יכולת השתכרות של החייב ולא על השכרותו בפועל, במידה והשתכרותו נמוכה מיכולת השתכרותו.

הפרקטיקה המשפטית הינה שתוכנית פירעון נעשית בהסכמת החייב יחד עם זאת קיימים לא מעט מקרים שנקבעת תוכנית פירעון ללא הסכמת החייב.הפרקטיקה המשפטית הינה שתוכנית פירעון נעשית בהסכמת החייב יחד עם זאת קיימים לא מעט מקרים שנקבעת תוכנית פירעון ללא הסכמת החייב.

כן, במקרים בהם מוכח העדר תום לב של חייב, בהליך עצמו או ביצירת החובות, יכול בית משפט לקבוע תוכנית פירעון לזמן ממושך יותר.

כן, במקרה ויוכח שהחייב מתנהל לא בתום לב בהליך או שחובותיו נוצרו שלא בתום לב רשאי בית המשפט לבקשת הנאמן ובהמלצת הממונה להורות על ביטול הליך חדלות הפירעון.

כאשר החייב מסיים לשלם את תוכנית הפירעון הוא יקבל מבית משפט הודעה שחובותיו ברי ההפטר מבוטלים. את הודעת ההפטר שנקראת פסיקתא להפטר יעביר החייב להוצאה לפועל והתיקם שהם ברי הפטר בהליך יסגרו.

לא. חייב אינו יכול לקבל הפטר מחוב מזונות אלא במקרים מיוחדים, מחוב קנסות תעבורה וקנסות אחרים ומחובות שנפסקו לו לפי סעיף 77 לחוק העונשין. לאחר סיום הליך חדלות הפירעון, יפנה החייב להוצאה לפועל לביצוע הסדר תשלום חוב המזונות.

בפסיקה נקבע שחדלי פרעון שאין להם כושר השתכרות בשל מצב בריאותי ומדובר בחובות ישנים מאוד יכולים לפנות בבקשה לביטול חוב מזונות. בית משפט ישקול את מצבם, יקבל את עמדת הביטוח הלאומי ולפי המלצת הנאמן והממונה יחליט אם חוב המזונות יכול להיכלל בהפטר. מדובר בחריג שניתן רק במקרים מיוחדים.

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח – 2018
תקנות חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ט - 2019